Centrul de zi

este situat în Zalău, strada Corneliu Coposu, nr. 2, judeţul Sălaj. Acesta funcţionează 4 zile pe săptămână, de Marţi până Vineri între orele 10:00 şi 13:00. Activităţile se desfăşoară într-un ambient plăcut, serviciile venind în întâmpinarea nevoilor beneficiarilor.

     Fundaţia "ACASĂ" prin intermediul Centrului de Zi oferă servicii pentru un număr de 15 pacienţi lunar.

     Principalele activităţi desfăşurate de către organizaţia noastră în programul centrului de zi sunt următoarele:

Activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber:

 • Discuţii pe diferite teme cu ceilalţi beneficiari ai programului centrului de zi;
 • Excursii şi vizite la muzee, biserici etc, în localitate sau în judeţ;
 • Activităţi culturale (spectacole);
 • Desfăşurarea de jocuri şi concursuri;
 • Servirea unei gustări zilnic împreună cu ceilalti beneficiari;
 • Activităţi practice cum ar fi confecţionarea de obiecte artizanale pentru decor;
 • Serbarea zilelor de naştere împreună cu ceilalti beneficiari ai Centrului de zi;
 • Audiţii muzicale;
 • Lecturi;
 • Plimbări în parc;
 • Vizionări filme.
 • Activităţi de categoria recuperării, reabilitării:

 • kinetoterapie;
 • terapie ocupaţională;
 • psihoterapie;
 • recreative şi de educaţie.
 • Informare şi consiliere


      Activitatea de informare şi consiliere a debutat în partea a doua a anului 2004, în cadrul proiectului realizat cu Fundaţia HUMANA din Statele Unite ale Americii şi a fost finanţat de USAID şi WORLD LEARNING, iar materializarea unui obiectiv a fost realizarea Biroului COMUNITĂŢII SĂNĂTOASE în cadrul Fundaţiei "ACASĂ" Zalău.


      Activitatea de informare şi consiliere se desfăşoară la sediul fundaţiei ACASĂ, Zalău, Str. Gheorghe Doja, nr. 161 şi Zalău, Str. luliu Maniu, nr. 9, jud. Sălaj.


      Aria de desfăşurare a activităţii este judeţul Sălaj, judeţele limitrofe şi orice altă localitate unde suntem solicitaţi (domiciliul beneficiarului). Serviciul de informare şi consiliere presupune:


 • INFORMAREA - asupra situaţiilor de risc, precum şi asupra drepturilor sociale ale persoanei;

 • CONSILIEREA - pentru persoanele cu dizabilităţi, persoane vârstnice precum şi cu patologie cronică pentru familiile acestora precum şi pentru alte persoane din grupul în care se află sau cu care se află în contact permanent sau incidental.

 •     Problematica specifică este legată în principal de cunoaşterea drepturilor şi accesarea acestora. Prioritatea constă în accesarea acelor servicii care să le permită o viată decentă.


      Cum beneficiarii acestor servicii diferă foarte mult ca vârstă (copii, adulţi, persoane vârstnice), ocupaţie şi nivel de pregătire, aşteptările sunt foarte diverse şi acoperă o paletă extrem de diferită. Acesta este motivul pentru care în timp, de la o persoană care asigură servicii în cadrul biroului am ajuns la o echipă complexă multidisciplinară şi care cuprinde: asistent social, jurist, medic, asistent medical, fiziokinetoterapeut, alţi specialişti capabili să ofere informaţii şi suport în solicitările formulate de eventualii beneficiari.

  Centru de recuperare, tratament şi ingrijire


      Centrul de recuperare, tratament şi îngrijire "ACASĂ" este situat în localitatea Zalău, Str. Gh. Doja, nr. 161, judetul Sălaj.


      Profilul activităţii Centrului este recuperare motorie pentru copii şi adulţi. Pentru crearea acestui centru am avut parte de susţinere externă sub aspect material şi profesional:


 • finanţarea construcţiei şi dotarea este asigurată de către Fundaţia CASA din Olanda şi Fundaţia FAPAR din Elveţia ;

 • parteneriatul extern este întregit prin colaborare cu Fundaţiile FRIENDS şi INTERCOMUNAL ROMANIA COMITI din Norvegia, HUMANA din SUA, APPEL din Elveţia, care au donat fundaţiei noastre aparatură şi materiale de practică medicală.

 •     Serviciile acordate în centru se subscriu procesului de recuperare în cele două etape ale sale, respectiv: reabilitarea funcţională şi readaptarea socio-profesională, urmărind restabilirea cât mai deplină a capacităţii funcţionale pierdute de individ, congenital sau în urma unor boli sau traumatisme, precum şi dezvoltarea unor mecanisme compensatorii care să-i asigure posibilitatea de autoservire, educaţie şi muncă, respectiv o viaţă activă, cu independenţă economică şi/sau socială.

  Copiii care pot beneficia de serviciile CRTI sunt cei cu: boli genetice şi congenitale, patologia traumatismelor obstetricale, malformaţii spinale, hidrocefalia, encefalopatia infantilă sechelară, boli neurodegenerative, boli neuromusculare, distrofii musculare progresive şi alte miopatii, tulburări de mers, echilibru şi coordonare, malformaţii congenitale osteo-articulare, tulburări de statica vertebrala (cifoze, scolioze) şi a piciorului (picior strâmb congenital, picior plat), apofizite; artropatii cronice, artrita reumatoida juvenilă, colagenoze, sechele post traumatice, fibroză chistică, obezitatea.

  Adulţii care pot beneficia de tratament în cadrul CRTI sunt cei cu: afecţiuni reumatismale, degenerative, abarticulare şi cronice inflamatorii, stări post traumatice şi post operatorii ale aparatului locomotor, nevralgii, nevrite şi polinevrite, paralizii şi pareze dupa AVC-uri sau prin leziuni de neuron motor periferic, alte afecţiuni care generează şi întreţin deficitul motor.


      Pentru obţinerea beneficiului maxim, este esenţială cunoaşterea diagnosticului exact de boală, stadiu şi fază evolutivă, determinarea cât mai exactă a rezervei funcţionale pe care putem conta şi care ne va oferi imaginea posibilităţii de răspuns la tratament. De asemenea, calitatea şi durata recuperării funcţionale depind foarte mult de precocitatea introducerii metodologiei adecvate, urmărind restabilirea funcţiei şi apoi antrenarea funcţiei până la un regim optimal de activitate.


      Este de la sine înţeles că recuperarea funcţională va fi cu atât mai uşoară şi mai favorabilă cu cât tratamentul este început mai devreme, după instalarea deficienţei sau diagnosticarea ei. Pe de o parte acest lucru va preveni atrofiile musculare, redorile articulare, tulburările psihice inerente deficitului; pe de altă parte procesul de recuperare este mai uşor în primele faze.

      La copilul mic în special, la care nu există experienţă motorie, care să fi creat reflexe anormale sau un stereotip dinamic viciat, precocitatea unui tratament corect este de o deosebită importanţă.

      Limitele recuperării funcţionale sunt dictate de tipul de leziune, de patologia asociată.de interesarea sau nu a sistemului nervos central şi severitatea acestei interesări (recuperarea funcţională depinzând în mod nemijlocit de participarea activă a subiectului).

       Urmărind scopuri realizabile, trebuie să admitem şi faptul că în unele afecţiuni, rareori vom putea obţine o recuperare completă, trebuind să ne mulţumim cu o reinserţie socio-familială, care va asigura clientului o autonomie, ceea ce în cazurile respective reprezintă un obiectiv deloc neglijabil.

       Se constituie ca şi contraindicaţii majore
  : bolile infecto-contagioase, distrofiile severe, bolile organice decompensate sau la limita decompensării, hemoragiile repetate, unele psihopatii.